سیستم عامل چیست ؟ سیستم عامل یک نرم افزار برای ارتباط برنامه های کاربردی با سخت افزار است. برای رایانه ها 4 نوع سیستم عامل شناخته شده و مطرح وجود دارد که شامل :
1- ویندوز ماکروسافت : یک سیستم عامل گسسته و غیر انعطاف پذیر و غیر امن که برای استفاده باید هزینه پرداخت کرد.
2- گنو : قدرتمند و حرفه ای ترین سیستم عامل دنیا که بصورت متن باز و آزاد منتشر شده و استفاده از آن رایگان است
3- مکینتاش اپل : سیستم عاملی انحصاری و گران قیمت و (بوق)
4- یونیکس : سیستم عامل شخصی اما متن باز و با قیمت بسیار بالا
اکثر کاربران خانگی از ویندوز استفاده میکنند اما مدتی است موج استفاده از سیستم عامل گنو رواج پیدا کرده و بین کاربران رشد میکنند ، مخصوصا بین افراد حرفه ای و برنامه نویسان و هکران سیستم عاملی بی نظیر و قدرتمند است.
گنو توسط برنامه نویس و فیلسوف بزرگ جناب “ریچارد استالمن ” نوشته و توسعه داده شده است و هم اکنون به بنیاد نرم افزار های آزاد برای رشد و نمو کمک میکند.
اما چه چیزی سیستم عامل گنو را از بقیه متفاوت کرده و اون را تبدیل به قدرتمندترین سیستم عامل دنیا کرده ؟
1- اوپن سورس بودن سیستم عامل و برنامه هایش
2- استفاده رایگان از سیستم عامل
3- امنیت بسیار بالا و بالاقوه
4- انعطاف بالا و امکانات زیاد برای توسعه
5- وجود نسخه های متعدد برای کاربرد های مختلف
6- پشتیبانی بسیار قدرتمد نسبت به سایر سیستم عامل ها
و موارد بسیار دیگه …
با این وجود چرا هنوز کسی از گنو استفاده نمیکنه ؟
1- سیستم عامل ویندوز ماکروسافت قبل از گنو ساخته و منتشر شده و مردم به ویندوز عادت کردند
2- برنامه هایی که در سیستم عامل گنو استفاده میشن با برنامه های ویندوز متفاوت است
3- ترس از ناشناخته ها
4- کمبود افراد آشنا به این سیستم عامل در برخی نقاط
از بین نسخه های موجود گنو کدام را انتخاب کنیم ؟
هر کدام از توزیع های گنو برای کاربرد و اهداف خاصی منتشر میشه : مثلا kali برای هکر ها ، centos برای سرور ها سیستم عامل های کارامدی هستند و ما بسته به نیاز و سطح تسلط و تجربه با یکدام از این توزیع ها کار میکنیم. البته سلیقه نیز در انتخاب توزیع تاثیر گذاره
برای شروع باید سیستم عاملی را انتخاب کنیم که کار کردن با آن دشوار نباشه و مشکل ترس از ناشناخته ها بوجود نیاد. من از بین تمامی توزیع ها Mint رو پیشنهاد می کنم و در طول این دوره با این سیستم عامل کار خواهیم کرد. (دلیل انتخاب اسن سیستم عامل برای شروع را بعدا توضیح میدم)
اما در طول این دوره با سایر توزیع ها نظیر fedora – manjaro – ubnutu و … نیز کار خواهیم کرد.
خب با این وجود آیا باید ویندوز را کنار گذاشت ؟
جواب این سوال بستگی به خودتون داره ! نکته ای که باید بهش توجه کنید اینه که برای شروع اصلن نباید یکدفعه ویندوز را کنار گذاشت بلکه باید هر دو سیستم عامل را در کنار یکدیگر نصب کنید چون شما هنوز به ویندوز وابسته اید و مدتی طول میکشه تا از منجلاب ویندوز بیرون بیایید !
همچنین اگر برنامه خاصی را در ویندوز استفاده میکنید که مشابه آن در گنو وجود ندارد توصه میشه باز هر دو سیستم عامل در کنار یکدیگر استفاده بشند.
چگونه با گنو حرفه ای شویم ؟
در این دوره سعی میکنم شما را با سیستم گنو آشنا کنم و تا حد امکان منابع را بهتون برسونم. جدا از این مطلب و ویدیو های مستقل از دوره گنو نیز منتشر خواهم کرد و بعد از پایان این دوره همچنان مطالب گنو در سایت منتشر خواهند شد. سایت ها و مطالب زیاد دیگری هم نیز در این زمینه فعالیت دارند اما متاسفانه برای فارسی زبانان مرجه مناسبی نیست و باید سعی کنید از سایت های خارجی زبان هم اقدام کنید.
اما در سراسر دنیا افرادی که با سیستم گنو کار میکنند کمپین هایی را تشکیل دادند که ایران نیز از این قضیه مستثنا نیست. در برخی از استان های ایران مثل تهران ، مشهد و اصفهان هر هفته یک همایش برای کاربران گنو برگزار میشه و افرادی که با این سیستم عامل کار میکنند دور همیدگه جمع میشن که جای مناسبی برای رشد و نمو است.
لینوکس چیست ؟
در سیستم گنو ، لینوکس (Linux) به عنوان هسته (Kernel) سیستم عامل ایفا وظیفه میکند. خیلی از افراد اشتباها به توزیع های گنو ، لینوکس را نسبت میدهند در حالی که لینوکس فقط هسته است و فقط 3 درصد از کل سیستم عامل گنو را تشکیل میدهد. هر چند لینوکس نسبت به سایر هسته سیستم عامل هایی نظیر مک و ویندوز یهتر عمل میکند اما با این حال هنوز انعطاف مورد نیاز را فراهم نکرده ، به همین دلیل ریچارد استالمن پروژه ساخت یک هسته جدید با نام “هرد” را استارت زده که قرار هست بزودی جایگزین لینوکس شود و قدرت سیستم عامل گنو را تا حد بالایی افزایش میدهد.
یه نکته کوچیک : برای اینکه بیشتر و بهتر با فلسفه گنو آشنا بشید توصیه میکنم مستند ” انقلاب اوپن سورس ” را ببینید. این مستند با برنامه نویسان گنو مصاحبه کرده ، داستان شکل گیری و چگونگی اوج گرفتن گنو را توضیح میده. تصیه اکید دارم حتما این مستند را ببینید