به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران تبریز، ازجمله این آثارتاریخی قلعه باستانی و تاریخی ضحاک عجب شیر (داش قلعه) همچنان استوار در پای ارتفاعات کوه سهند جاذبه ای تاریخی و دیدنی برای گردشگران و علاقه مندان آثار تاریخی است.
این قلعه در 28 کیلومتری شرق عجب شیر واقع شده و از آثار ارزشمند تاریخی و دیدنی این شهرستان به شمار می رود که اولین بار در سال یکهزار و 971 میلادی توسط یک هیات باستان شناسی آلمانی مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت.
قدمت این اثر تاریخی با در نظر گرفتن بقایای موجود از برج های نیم استوانه ای بنام دروازه این قلعه به دوره ساسانی نسبت داده شده و روبنای دیوارها که از سنگ های مکعب مستطیلی شکل ، ترکیب شده یادآور پوشش دیوارهای ساسانی در تخت سلیمان است .
این قلعه از مکان های مهم اقوام مانایی و مادها بوده و در ارتفاع دو هزار 300 متری از بستر رودخانه قلعه چای در دوران تاریخ کهن ایران زمین بنا شده و آثار زیادی در داخل و پیرامون خود از دوران هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و عصر تمدن اسلامی به یادگار دارد.
سفال هایی که تاکنون از داش قلعه ضحاک بدست آمده همگی مربوط به سده های 11 و 12 میلادی ، یعنی دوره اسلامی بوده و حجاری ها و جاسازی هایی که در سنگ کوه کنده شده همگی دلیلی بر قدمت این اثر در دوره پیش از اسلام است .
قلعه ضحاک در طول تاریخ دارای نام های متعددی از جمله اژدهاک، قیز قلعه سی، داش قلعه سی، باروآس، رویی دژ و قلعه گویی بود.
این قلعه که در دوران کهن به عنوان دژ استفاده می شد، از سه طرف مشرف به پرتگاه بوده و دیوارهای آن مزین به کنده کاری های متعدد و داخل قلعه دارای مخازن سنگ، آب انبار، آسیاب، سالن شورا و حمام است.
به غیر از قلعه در پای کوه قبرستانی نیز وجود دارد که در آن مجسمه سنگی قوچی قرار داشته و در کنار قبرستان ، روستایی به نام ینگجه واقع بوده و در دیوار یکی از خانه های این روستا قوچ سنگی مقبره ای کار گذاشته شده است.
تعیین زمان بنای اطاق هایی که نیمی از آن بی سقف در زمین کنده شده و نیم دیگر در سنگ (کنگلومرای ) کوه به صورت حفره ای درآورده شده به دشواری ممکن است .
اغلب این حفره ها چاله آبی هم (آب انبار) داشته و همچنین بر دیوارهای این حفره های سنگی ، طاقچه های کوچکی کنده شده است.
قلعه ضحاک عجب شیر از آثار ارزشمند و مورد وثوق گردشگران بوده و در آن تک حفره هایی نیز دیده می شود که تمام آن در صخره های عمودی کوه کنده شده است.
علاوه بر این آثار در این قلعه برجی وجود دارد که از خشت ، بر پایه سنگی ساخته شده و صرف نظر از استحکامات دروازه قلعه، تنها برج دفاعی آن به شمار می رود چرا که اطراف قلعه ، پرتگاه بوده و نیازی به استحکامات بیشتری نداشته است .
این قلعه نیز از تاراج و کندوکاوهای غیرمجاز در امان نبوده و فضای اطراف قلعه پوشیده از حفره هایی است که توسط غارتگران برای بدست آوردن عتیقه ، زیرورو شده است .
بیش از هزار و 300 اثر تاریخی آذربایجان شرقی در فهرست آثار ملی ثبت شده که از این تعداد بیش از 28 اثر به شهرستان عجب شیر تعلق دارد./