پرتقال (به دری: مالته) میوهای از خانواده مرکبات میباشد. درخت آن همیشه سبز است و ارتفاع آن تا ۱۰ متر هم میرسد.
ریشه پرتقال از جنوب شرقی آسیا (چین و هند) میباشد و یک میوه پیوندی است که در دوران باستان احتمالاً با پیوند نارنگی و پومیلو پرورش داده شد. نوع ایرانی Persian Orange که ایتالیاییها از قرن ۱۱ میلادی کشت آن را در جنوب اروپا رایج کردند تلخ بود و جای خود را از قرن ۱۵ میلادی به نوع شیرین تر داد که تاجران کشور پرتغال از هندوستان وارد و کشت کردند. برای همین هم در بسیاری از زبانهای دنیا (یونانی، ترکی، ایرانی، عربی، بلغاری، گرجی و زبان جنوب ایتالیا) امروزه هنوز لغت میوه پرتقال با کشور پرتغال تشابه اسمی دارد. البته ریشه لغت انگلیسی (Orange) از نارنگ (سانسکریت) آمده و همریشه واژه نارنج (فارسی) و واژههای مشابه در بسیاری از زبانهای دیگر از جمله ارمنی، اسپانیایی، و عربی میباشد. در بعضی زبانها هم (نظیر هلندی و آلمانی) آن را سیب چینی (بواسطه مبداء این میوه) میخوانند.[۲]
معروفترین گونه اصلاح شده پرتقال در دنیا تامسون ناول میباشد. بیروت، پایتخت لبنان نیز یکی از معروفترین مکانهای پرورش آن درجهان میباشد که پرتغال بیروتی آن نیز معروف است.
پرتقال سرشار از ویتامین ث است. پرتقال درخت کوچکی است دارای برگهای سبز و گلهای سفید، پوست پرتقال نارنجی رنگ، کمی ناصاف و میوه آن بسته به انواع مختلف شیرین و ترش، زرد رنگ و یا قرمز میباشد. پرتقال یکی از قدیمیترین میوههایی است که بشر از آن استفاده میکردهاست و در حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح کنفوسیوس از آن نام بردهاست. در حال حاضر بیشتر از ۲۰۰ نوع پرتقال در آمریکا کشت میشود. پرتقال اولیه، کوچک، تلخ و پر از هسته بودهاست که در اثر تربیت مهندسی ژنتیکی و همچنین انتخاب نوع بهتر و کود کافی درشت تر و شیرین تر شدهاست. پرتقال ابتدا از چین به هندوستان برده شده و سپس آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافت.
ترکیبات شیمیایی
پرتقال یکی از غنیترین منابع ویتامین C میباشد.[۳] البته باید دقت کرد که ویتامین C در اثر سرما و گرمای زیاد از بین میرود. اسانسی که از گلهای پرتقال گرفته میشود بنام روغن نرولی Neroli Oil معروف است که دارای بوئی بسیار مطبوع بوده و خیلی گران است و در عطر سازی از آن استفاده میشود.