بیماریهای قلبی عروقی از مهمترین علل مرگ سالانه 17.3 میلیون نفر در جهان شمرده میشود.
دکتر داریوش مظفریان، دانشمند ایرانی انجمن قلب آمریکا در این باره گفت: در سراسر جهان سیاستگذاران بر کاهش مصرف چربیهای اشباع تمرکز کردهاند. با این وجود دریافتهایم که اگر اولویت را موضوع افزایش مصرف چربیهای دارای حلقههای اشباعنشده و جایگزین کردن آن در مقابل چربیهای اشباع و کربوهیدراتهای تصفیهشده و همچنین کاهش چربیهای ترانس بدهیم، تأثیرات بسیار چشمگیرتر و مثبتی را بر پیشگیری از مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی خواهیم یافت.
در واقع نتایج این پژوهش برای نخستین بار در جهان نشان میدهد که خطر بیماریهای قلبی عروقی را میتوان به مصرف ناکافی چربیهای غیراشباع نسبت داد تا افزایش مصرف چربیهای اشباع.
چربیهای غیراشباع میتوانند در کاهش سطوح کلسترول بد در خون نقش مفیدی ایفا کنند و به همین ترتیب خطر بیماری قلبی و سکته مغزی را کاهش دهند.
روغنهای غنی از چربیهای غیراشباع که دارای زنجیرههای بلند اسیدهای چرب هستند میتوانند در تدارک چربیهای مورد نیاز بدن مؤثر باشند. غذاهای حاوی چربیهای غیراشباع شامل سویا، ذرت و روغن آفتابگردان، آجیل و دانههای روغنی، ماهیهای چرب نظیر سالمون، ماهی خال خالی، شاهماهی و ماهی قزلآلا هستند.
مقایسههای به عمل آمده طی سالهای 1990 تا 2010 نشان میدهد که نسبت مرگ بیماران قلبی به علت عدم مصرف کافی امگا 6 چربی اشباعنشده 9 درصد کاهش داشته و این به علت کاهش 21 درصدی چربیهای اشباعشده بالاست. در مقابل، مرگومیر به دلیل مصرف زیاد چربیهای ترانس چهار درصد افزایش یافته است.
به گفته مظفریان نتایج این پژوهش باید مدنظر عموم و سیاستگذاران در سراسر جهان قرار بگیرد تا اولویتهای تغذیهای را برای مبارزه با اپیدمی جهانی بیماریهای قلبی عروقی بنیانگذاری کرد.
نتایج این پژوهش در مجله The American Heart Association منتشر شده است.